Udrażnianie zlewu

Udrażnianie zlewu Warszawa

Zatkany zlew to poważny problem zarówno w kuchni, tak jak zatkana umywalka jest dużym problemem łazience. Przeważnie  rury nie zapychają się w jednej chwili, proces trwa jakiś czas. W kuchni resztki jedzenia, tłuszcz, środki myjące w zmywarce, a w łazience włosy i osad z kosmetyków gromadzą się przez dłuższy czas. Zanim woda całkowicie przestanie spływać ze zlewu, można łatwo rozpoznać, że zbliża się moment krytyczny.
Oblawy niedrożnego zlewu to przede wszystkim:

– woda zaczyna spływać woli spływać
– pojawiają się pęcherzyki powietrza podczas spływania wody
– rozlega się charakterystyczne bulgotanie, gdy woda trafia do rur
– pojawia się nieprzyjemny zapach
– pojawia się bulgot po działaniu zmywarki

Za zapchanie zlewu najczęściej odpowiedzialny jest tłuszcz, który osadza się w rurach. Do niego z kolei przylepiają się resztki jedzenia osady, które podczas mycia dostają się do środka. Dlatego jeśli smażymy coś na patelni, nie wylewamy oleju do zlewu – zbieramy z niej, co się da papierem ręcznikowym i dopiero wtedy ją myjemy.
Za sporą część awarii kanalizacji opowiadają zmywarki, myjąc naczynia wykorzystują bardzo małą ilość wody, ścieki spuszczane do rur zawierają niewiele wody i odprowadzane grawitacyjnie mają tendencje do osadzania się w rurach, wraz z czasem ten problem się pogłębia.
Problem ten potęgują wszelkiego rodzaju błędy montażowe, zbyt mały spadek instalacji, liczne kolana, wystająca uszczelka.
Istnieją oczywiście domowe środki służące udrożnieniu zlewu.
Do najpopularniejszych domowych środków udrażniających zlew należą:
sól i soda oczyszczona, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, boraks.
Środki te przeważnie działają przy pierwszej fazie zatkanych rur. W przypadku pełnej niedrożności rur ich działanie jest mocno ograniczone.
Kolejnym sposobem udrożnienia zlewu, są środki chemiczne:
Dzielą się na środki oparte na:
Wodorotlenku sodu (sodzie kaustycznej)
Kwasie, (głownie siarkowym)
Enzymów biodegradowalnych

Środki chemiczne pomagają najlepiej w pierwszej fazie “zatkanego zlewu”. Gdy substancje czynne mogą dotrzeć nierozwodnione do miejsca zatoru, środki chemiczne skuteczne są głównie gdy zator znajduje się blisko zlewu.

Gdy woda “stoi” całkowicie, używanie środków chemicznych jest w najlepszym przypadku nieskuteczne. W przypadku środków opartych o sodę kaustyczną pojawia się inne zagrożenie, proces zmydlania. Wodorotlenek sodu reaguje z tłuszczem tworząc mydło sodowe. Twardy osad z mydła potrafi zatkać całkowicie rurę uniemożliwiając praktycznie jej odetkanie. Dzieję się to szczególnie gdy sody kaustycznej wsypiemy  dużą ilość i  długo stoi ona w rurach, mając czas na przebieg reakcji chemicznej. Dlatego gdy woda ze zlewu nie odpływa całkowicie należy nie stosować środków chemicznych.

Udrażnianie zlewu Warszawa

Mechaniczne udrażnianie zlewu

Przepychaczka – to proste gumowe narzędzie należy do najskuteczniejszych  w przypadku domowego udrażniania rur, a jej działanie nie zagraża naszemu bezpieczeństwu, oraz nie uszkadza instalacji hydraulicznej. Jeśli nie doszło do silnego zatkania zlewu metoda ta jest bardzo skuteczna i tania w zakupie, przepychaczka nie zabiera wiele miejsca. Kilkukrotne jej użycie powinno pomóc, szczególnie jeśli zator znajduje się blisko zlewu i nie jest zbyt masywny.
Sprężyna hydrauliczna– sprężynę należy wprowadzić do rury za syfonem aby nie zniszczyć zlewu. Sprężynę hydrauliczną możemy kupić w każdym sklepie hydraulicznym lub w hipermarkecie, do udrażniania zlewu polecam średnicę 8, lub 10mm, do umywalki w łazience może być 6mm, nie polecam spiral z agresywną końcówką mogącą wbić się w rurę. Obsługa spirali wydaje się intuicyjna, ale jej użycie wymaga trochę wprawy, jeśli działamy samodzielnie to jesteśmy skutecznie w stanie obsłużyć spiralę do ok 3m, kupowanie 20 metrowej i samotna z nią walka nie ma sensu. Jeśli pomimo naszych zabiegów woda nadal nie spływa, może się okazać że spirala przechodzi ponad zatorem, lub przebija zator z tłuszczu, a ten po wyjęciu spirali zasklepia się, może oznaczać też że zatkał się pion, poza instalacją kuchenną. Nie polecam przepychać instalacji 110 mm i 160 mm cienkimi spiralami do rur kuchennych, bo skuteczność raczej będzie niewielka, a dodatkowo ryzykujemy że spirala zablokuje się, skręci w supeł a to będzie wymagał trudnej operacji wyjmowania zakleszczonej spirali przez wyspecjalizowany serwis.

Mechaniczne udrażnianie zlewu-najbardziej zaawansowanym sposobem udrażniania rur jest wprowadzenie do odpływu sprężyny z napędem elektrycznem. Metoda ta ma zastosowanie przy ciężkich zatorach w:
-zlewach kuchennych,
-toaletach – podwieszanych oraz kompaktowych WC,
-kratkach pod wanną,
-pionach oraz poziomach kanalizacyjnych wewnątrz budynków,
-umywalkach, odpływach z pralki.
W zależności od rodzaju rury oraz miejsca awarii stosuje się spirale różnego rozmiaru –małe udrażniarki przypominające wiertarkę wykorzystują z spirale o średnicym 8/10mm oraz większe urządzenia do udrażniania wykorzystujące sprężyny fi 16 mm czy 22 mm. Sprężyny mają zazwyczaj wymienną końcówkę umożliwiającą rozbicie zatoru, oraz końcówki czyszczące cały przekrój rury z osadu i narośli kamienia , tłuszczu i mydła. Przepycharka elektryczna zapewnia szybkie i sprawne usunięcie awarii rury od zlewu. Sprężyna elektryczna jest napędzana silnikiem o dużej mocy który obracając spirale rozbija zator z dużą skutecznością.
Do udrażnianie instalacji kanalizacji kuchennej nie stosuje się z założenia metody WUKO, woda wylewająca się z zatkanej rury zalała by kuchnie powodując dodatkowe straty dodatkowo w pełnej rurze działanie ciśnieniowe na mocno ograniczoną skuteczność. Po udrożnieniu instalacji mechanicznie można dokonać czyszczenia ciśnieniowego , o ile pozwalają na to warunki. Choć przy dobrym czyszczeniu mechanicznym nie jest to przeważnie potrzebne.

Przepychanie zlewu Warszawa zadzwoń 505 697 600

zadzwoń